“Els adolescents d’avui són l’única generació de la història que produeix el mateix volum de contingut audiovisual que consumeix.”

Què us sembla aquesta afirmació? Interessant, veritat? Si reflexionem sobre aquestes paraules, sembla que hui en dia és més que necessari educar al nostre alumnat en l’ús responsable de les TIC, i així, mostrar-los totes les possibilitats que aquestes poden tenir.
Dins d’aquest context, naix la idea de desenvolupar un PROJECTE AUDIOVISUAL amb l’alumnat de 4t d’ESO des d’un punt de vista competencial i interdisciplinari (involucrant les assignatures de Valencià i Visual Arts). En aquest projecte, els alumnes han realitzar una sèrie de tasques d’investigació sobre el món de l’audiovisual valencià: En quin context social va sorgir la necessitat d’una radio televisió pública en llengua valenciana? Com va evolucionar? Quines implicacions polítiques hi ha tingut al llarg de la història?…També han treballat la part més tècnica, analitzant la narrativa audiovisual, desxifrant com cada plànol angle o enfocament pot donar tot tipus d’informació. Per produir el seu PRODUCTE FINAL han fet servir tot un ventall de recursos TIC al seu abast, IPAD, aparells d’enregistrament de so, croma, i fins i tot, alguns programes d’edició de vídeo. D’aquesta manera, s’han convertit durant unes setmanes en periodistes redactors de notícies, realitzadors, muntadors o editors i han creat uns NOTICIARIS amb marca pròpia.
Per a tancar aquest projecte, el nostre alumnat ha pogut gaudir duna visita a les instal·lacions d’Àpunt, on es graven i editen els informatius diaris i alguns concursos de la cadena. També han aprés moltes curiositats relacionades amb la nostra cultura audiovisual més autòctona i el funcionament general d’un estudi de ràdio i televisió.
Han pogut veure de primera mà com treballen periodistes de veritat i quin ús en fan de les tecnologies de la informació i comunicació. Han descobert tot un món de possibilitats professionals per encaminar els seus estudis segons quins són els seus interessos laborals i, el més important, han gaudit d’allò més amb tot el projecte.
En este video podeu veure un dels informatius que han fet:
I també un video recopilatori del projecte: